Pole rombu
mm22:

Dany jest romb o boku długości 4 i kącie ostrym 45 st. Pole tego rombu jest równe:
a) 16√2
b) 8√2
c) 16
d) 8
Doszłam do tego, że cos 45 st. = 4/x
czyli wyszło mi że kawałek podstawy trójkąta ma 2√2
Potem z pitagorasa wyliczyłam wysokość i co dalej

Nie umiem napisać na rysunku ale doszłam że:
1 − ma 4
2 − 2√2
3 − √8
4 − 45 st
28 mar 20:43
proxx: sprawdź jak wygląda romb a jak wygląda trapez
28 mar 20:52
Jolanta:

4=a
√2 wzór jest na przekatna kwadratu d=a
√2 (trójkat prostokątny równoramienny)
a=,,,,
P=4*h czyli 4*a
28 mar 21:08
mm22: Dzięki

Sory pomyliłam się z tym rysunkiem

Źle spojrzałam i przerysowałam
28 mar 21:21
mm22: Ale już wiem o co chodzi
28 mar 21:24