Udowodnij że wyrażenie dzieli się przez 6
Tomek: Udowodnij, że wyrażenie n3+5n jest podzielne przez 6.
n3+5n=n(n2+5) i co dalej?
28 mar 20:43
Marek: To wyrażenie jest zawsze podzielne przez 2, przez więc i przez 6
28 mar 20:49
rumpek:
n3 + 5n = n3 − n + 6n = (n3 − n) + 6n = n(n2 − n) + 6n = n(n − 1)(n + 1) + 6n
* n(n −1)(n + 1) − trzy kolejne liczby całkowite w których na pewno jedna dzieli się przez 3 i
jedna co najmniej przez 2. Zatem to wyrażenie dzieli się przez 6
* 6n − widać, że składnik dzieli się przez 6 więc podzielne
c.n.u.
28 mar 20:50
Eta:
Można dokończyć tak:
n( n2−1+ 6) = n(n2−1) +6n = (n−1)*n*(n+1)+ 6n
iloczyn (n−1)*n*(n+1) jest podzielny przez 6 i 6n podzielne przez 6
zatem liczba n3+5n= (n−1)*n*(n+1)+6n jest podzielna przez 6
28 mar 20:53
rumpek:
28 mar 20:54
Eta:

28 mar 20:54
Eta:
@
rumpek ......... oglądaj mecz
28 mar 20:55
rumpek: Eta natürlich
28 mar 20:59
Marek: a kto gra ?
28 mar 21:01
Eta:
Piłkarze

28 mar 21:02
rumpek: Milan vs. Barcelona
28 mar 21:03
Saizou : was naturlich? Ich verstehe nicht, weil ich Deutschland hassen

und Ich finde dass English
ist besser als Deutsch.
28 mar 21:04
Eta:
28 mar 21:04
rumpek: tudzież nie było żadnego gola na razie
28 mar 21:06
Jolanta: Mozecie mi pomóc? bardzo proszę
28 mar 21:14