A: W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego dzieli
przeciwsprostokątną na odscinki o długościach 4 i 9. oblicz Pole trójkąta.Mógłby ktoś
mi pomóc znależc zależności potrzebne do rozwiązania, bo gdy korzystam z twierdzenia
pitagorasa jeden z boków wychodzi mi
√52 a drugi
√117 i to chyba nie jest
prawidłowe

?
12 maj 17:52
Mati: Korzystamy z podobobieństw trójkątów. są takie same kąty wiec mozna porownac 4/h=a\b
9/h=b/a wiec 4/h=h/9 ⇒ h=6 pole= 39
12 maj 18:03
AleX: Korzystając z twierdzenia pitagorasa również mozesz to rozwiązać, i boki wyszły Ci
prawidłowe

teraz
P=1/2*
√52*117=1/2*
√6084=1/2*78=39
Sposób Mateiego jest jednak prostszy
12 maj 18:13
A: Dziekuje
12 maj 18:17