Błagam o pomoc
Ania: WIELOMIANY
LUDZIE ! Proszę o wytłumaczenie sposobu rozwiązania tych zadań >
1) Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu W(x) = m2x6 − 8x3 + 5m
przez dwumian (x+1) jest równa 2 ?
2) Dla jakich wartości parametru a reszta z dzielenia wielomianu
W(x) = x4 − 2x3 − 1/4ax2 + a2x + 1 przez dwumian (x − 2) jest mniejsza od 4 ?
3) Sprawdź, czy podana obok wielomianu W(x) liczba jest jego pierwiastkiem, jeśli:
a) W(x) = x3 − 6x2 +12x − 7 1 −−−−> (to jest ta liczba)
28 mar 20:20