matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
z
ewelina:
Oblicz pierwszy wyraz ciagu geometrycznego w ktorym a2=3 i a3=1/3
28 mar 20:02
asdf:
a
3
= q
a
2
1
3
1
=
3
9
1
= q
9
a
1
* q = 3
3
a
1
=
= 3 * 9 = 27
1
9
28 mar 20:06
Wito:
a2 * q = a3 2 * q = 1/3 /2 q = 1/6 a2=a1 * q a1= a2/q a1= 3 / 1/6 = 18
28 mar 20:07
asdf:
@Wito a
2
= 3
28 mar 20:09