f.kwadratowe
Marta: Punkty (−2,2) (1,1) (0,4) leżą na wykresie pewnej funkcji kwadratowe, Napisz wzór tej funkcji,
28 mar 19:54
Ajtek: y=ax
2+bx+c
Teraz podstaw odpowiednie współrzędne za x i y, i masz układ 3 równań z 3−ma niewiadomymi a,b,c
do rozwiązania

.
28 mar 19:56
Ajtek: Chociaż odrazu widać że c=4

.
28 mar 19:57
Marta: ale za x czy za a podstawiamy?
28 mar 20:00
Ajtek: Przeczytaj uważnie poprzedni post

.
28 mar 20:02
Marta: podtsawiam ale mi to nie wychodzi
28 mar 20:05
Marta: podtsawiam ale mi to nie wychodzi
28 mar 20:06
baklazan: 2=4a+2b+c
1=a+b+c
4=0+0+c
28 mar 20:08
Ajtek: W pierwszym równaniu −2b
28 mar 20:09
28 mar 20:15