awdawd
karolajn: Siódmy wyraz ciągu arytmetycznego (an) jest ówny zero. Suma trzyastu wyrazów ciągu ma wartość
A ) −13
b 0
c 6
d 13
28 mar 19:51
Ajtek: Zero.
28 mar 19:53
karolajn: dlaczego ? jbc na zadanie jest okolo 15 sekund
28 mar 19:56
Ajtek: Wytłumaczenie tego troszkę czasu zajmie. Pisać?
28 mar 19:58
Eta:
| a1+a13 | | 2a1+12r | |
| = |
| = a1+6r= a7=0 |
| 2 | | 2 | |
| | a1+a13 | | a7 | |
S13= |
| *13= |
| *13= 0*13=0 |
| | 2 | | 2 | |
28 mar 20:01
Ajtek: Eta 
.
28 mar 20:02
Eta:
28 mar 20:03
asdf: @Eta
| | a1 + a13 | | a7 | |
Dlaczego S13 = |
| * 13 = |
| * 13? |
| | 2 | | 2 | |
28 mar 20:03
Eta:
@
asdf ........ nie osłabiaj mnie

( bo i tak mam ciśnienie 96/68
to S
13= ..............
28 mar 20:06
asdf: to chodzi o ten wzór?
jaki ja pusty

sorry
28 mar 20:07
Ajtek:
@
Eta może kawę przed snem?
28 mar 20:08
Eta:
Hmmmm .... a co z wątrobą? ....... "wątroba jest tylko jedna"
28 mar 20:10
asdf: Eta, o ten wzór chodzi?
28 mar 20:10
Ajtek:
Wątroba się regeneruje ponoć
28 mar 20:10
karolajn: a dlaczego a1 + a13 zmienia sie w 2a1 + 12r (12r rozumiem)
28 mar 20:11
Eta:
a1+a13= a1+a1+12r= 2a1+12r
28 mar 20:12
Ajtek: a13=a1+12r
zatem a1+a13=2a1+12r
28 mar 20:12
karolajn: Jesli 2+4+6+...+2n=420, to liczba n jest rowna
a 40
b30
c 20
d 10
28 mar 20:17
asdf: a
1 = 2
r = 2
n
2 + n − 420 = 0
√Δ = 41
| | −1 − 41 | |
x2 = |
| = −21 << odpada bo mniejsza od 0, ciąg musi mieć argumenty dodatnie  |
| | 2 | |
28 mar 20:22
Ajtek:
@
asdf Nie tyle dodatnie co naturalne dodatnie

.
28 mar 20:24
asdf: oj tam oj tam

28 mar 20:27
Ajtek: Przez takie "oj tam" można sie wyłożyć, np na maturze

.
28 mar 20:28
asdf: można, ale i można też zajrzeć w tablice i sprawdzić definicje ciągu
28 mar 20:29
asdf: to żart

oczywiscie, że można. Ja spadam na mecz
28 mar 20:30