pomocy
ewelina: oblicz log√6216
28 mar 19:45
ewelina: te 216 jes obok nie z ta 6
28 mar 19:46
krystek: √6x=216
√6x=63 i wylicz x
28 mar 19:47
Ajtek: log
√6216
28 mar 19:47
ewelina: 36 ma wyjsc?
28 mar 19:48
ewelina: tak
28 mar 19:48
Eta:
| | 1 | | m | |
logan (am}= |
| *m*logaa= |
| |
| | n | | n | |
log
√6216= log
61/2 (6
3)= 2*3log
66= 6
28 mar 19:50
Ajtek: Wynik jest 6.
28 mar 19:51
ewelina: dzieki
28 mar 19:52
Ajtek: Właśnie miałem to rozpisywać, ale widzę iż
Eta błyskawicznie to zrobiła

.
28 mar 19:52
Eta:
28 mar 19:52
krystek: | | 1 | |
A przecież |
| x=3 ⇒x=6 i koniec też. |
| | 2 | |
28 mar 20:14