całka
Krzysztof: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego przykladu
∫xln(x2+1)dx
28 mar 19:41
Krzysiek: podstawienie: t=x
2 +1
czyli dt=2xdx
i przez części różniczkując logarytm
lub od razu przez części
28 mar 19:44
Krzysztof: wiem z jakiego wzoru należy skorzystać całkując przez części, ale nie za bardzo wiem jak go
wykorzystac w tym zadaniu..
28 mar 19:50
Krzysiek: tak jak napisałem różniczkujesz logarytm czyli:
u=ln(x2 +1)
v'=x
lub jeżeli na początku podstawienie to potem mamy:
u=lnt
v'=1
28 mar 19:52
Krzysztof: jesli robie z podstwieniem na pocztaku to dlaczego v'=1 a nie x?
28 mar 19:58
Krzysztof: wiem, że odpowiedzią ma być:
−x3cosx+3x2sinx+6xcosx−6sinx+C
28 mar 20:10
Krzysztof: mogłbyś napsiac cały twój tok rozumowania, bo ja sam chyba nigdy nie dojde do tego ..
28 mar 20:15
Krzysiek: to chyba myślimy o innych zadaniach skoro odpowiedzią są jakieś funkcje trygonometryczne...
dlaczego v'=1?
ponieważ po podstawieniu otrzymujemy:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫lnt dt = |
| ∫(t)'lnt dt = |
| t lnt − |
| ∫ t * |
| dt = |
| t lnt |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | t | | 2 | |
28 mar 20:29
Krzysztof: Pogubilem sie..
jesli f=lnt, f'=1t
g'=1, g=t
to:
12 lnt * t − ∫1t * t = 12tlnt−∫1, tak?
28 mar 20:58