proporcje
Roz: piechur prszeszeł pewna drogę w czasie 7h. gdyby szedł z prędkościa o 2 km/h wiekszą, czas ten
skróciłby się o 2h. jak szybko szedł piechur?
28 mar 19:13
sikorka: zaznacz sobie tak.
x−predkosc
y−czas
(trzeba pamietać ze droga i czas nie moze byc liczba ujemna wiec trzeba postawić warunki:
x+2>0 i y−2>0)
ukladamy uklad rownan, tzn.
x * y = 7 h
Gdyby szedl z predkoscia o 2 km wieksza to szedlby x+2, a wtedy czas skrocil by sie o 2 h
czyli szedl by przez czas y−2. czyli
(x+2) * (y−2) =7
z pierwszego rownania wystarczy wyznaczyc jedna z niewiadomych np x
x*y =7
czyli x = 7/y
a teraz wystarczy podstawić x do drugiego rownania, wszystko pomnożyc i wyliczyc odpowiedzi z
delty.
28 mar 19:31
Roz: masz zaznaczone, że y to czas, a potem w równaniu prędkość razy czas równa się znowu czas

coś jest nie tak
28 mar 19:35
sikorka: faktycznie cos tu nie gra....
w takim razie moja druga propozycja to :
v− predkosc
t− czas
s−droga
jak wiado z fizyki : v=s/t
czyli s=v*t
wiec mamy
v*7=s i (v+2) * (7−2) =s
a wiec
v*7 = (v+2)*5
7v= 5v+ 10
2v=10
v=5
28 mar 19:48
sikorka: faktycznie cos tu nie gra....
w takim razie moja druga propozycja to :
v− predkosc
t− czas
s−droga
jak wiado z fizyki : v=s/t
czyli s=v*t
wiec mamy
v*7=s i (v+2) * (7−2) =s
a wiec
v*7 = (v+2)*5
7v= 5v+ 10
2v=10
v=5
28 mar 19:48
Roz: oo teraz jest ładnie

dziekuję bardzo
28 mar 19:52