geometria, typu uzasadnij
Roz: W trójkącie ABC na boku AB obrano punk M (M≠A, M≠B). Punkty K i L sa odpowiednio środkami boków
AC i BC. Uzasadnij, że pole czworokąta KMLC jest równe sumie pól trójkątów AMK i MBL.
28 mar 19:03
Ted:

2IKLI=IABI
| | IAMIh | | IBMIh | | hIABI | |
SΔAMK+SΔBLM= |
| + |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | IKLIh | | hIABI | |
S□KMLC=2 |
| =IKLIh= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
28 mar 20:05
Roz: czemu 2KL = AB ?
28 mar 20:08
Ted:
z twierdzenia Talesa −
28 mar 23:29
Ted:
albo podobieństwa trójkątów
28 mar 23:31
pigor: ...

lub połącz M z wierzchołkiem C , a wtedy z równości
par pól (równe podstawy i wysokości względem nich) trójkątów ;
P
ΔMBL=P
ΔMLC i P
ΔMAK=P
ΔMKC ⇒
⇒
PMLCK=P
MLC+P
MKC=
PΔMBL+PΔMAK . ... c b.d.u . ...
29 mar 00:05