matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
Paula:
Pochodna: (3x
2
− 2
3
√
x
+ 5x) / x
28 mar 19:01
Aga1:
Podziel każdy składnik licznika przez x f(x)=3x−2x
−2/3
+5 f
'
(x)=3−2*(−2/3})x
(−2/3)−1
+0 korzystałam ze wzoru (ax
b
)
'
=a*b*x
b−1
28 mar 19:12