?
Patryk:
| | 1 | |
∫ [2 up 1 down] (0−(− |
| ) dx |
| | x | |
czy ten warunek jest dobry ?
28 mar 19:00
Patryk: ?
28 mar 19:04
Krzysiek: dobrze
28 mar 19:06
Patryk: uhu dzieki
28 mar 19:09
Patryk: czy w obliczeniach pola za pomocą całek możemy uzyskać je ujemne ?
28 mar 19:22
Krzysiek: | | 1 | |
tak, np. jak byś policzył całkę: ∫12 (− |
| )dx czyli pole pod wykresem. Jednak jeżeli |
| | x | |
wyjdzie nam ujemne to albo liczymy pole pod wykresem albo np. liczymy całkę: ∫
21
=−∫
12 albo mamy błąd w rachunkach.
28 mar 19:28
Patryk: a czy tu nie będzie tak ?
te dwa minusy tam gdzie napisałem na poczatku
28 mar 19:31
Krzysiek: przecież ta całka jest równa =ln2 −ln1 =ln2 a więc jest dodatnia...Ty w tym przypadku nie
liczyłeś pola pod wykresem bo możesz przesunąć o stałą (np. c) ten obszar i wynik całki się
nie zmieni ponieważ:
| | 1 | | 1 | |
∫12 (0+c)−(− |
| +c) dx =∫12 |
| dx (czyli tak jakbyśmy liczyli pole nad |
| | x | | x | |
wykresem więc nie może być ujemne, a gdy jest to znaczy, że gdzieś jest błąd )
28 mar 19:37
Patryk: ok dzieki
28 mar 19:39