przypomnienie
Daniel: BANAŁ ale sie zapomniało

..
a więc tak, zrobilem zadanie, wychodzi mi
cosx=
12
x=π/3
i musze teraz zapisac rozwiazania dla x∊<0, 2π>
zatem x=π/3 napewno się znajdzie, ale jak znajdziemy drugie rozwiazanie, bo po narysowaniu
wykresu wychodzi mi ze jeszcze jedno bedzie i napewno jest ono większe od 4π/3
28 mar 18:53
Daniel: na oko moge przypuszczac, raczej napewno bedzie takie rozwiazanie jak x= 5π/3 bo lezy pomiedzy
i najbardziej mi pasuje, ale nie wiem czy takie moze byc, bo rownie dobrze moge byc slepy i to
rozwiazanie to 4,92π/3 ... jesli da sie to jakos obliczyc bez wykresu to bardzo bym prosil o
przypomnienie
28 mar 18:55
proszę o pomoc:
2π − π3 i z tego wychodzi 5π3.
można to też z wykresu. zauważ, że odległość od początku układu wsp. do punktu przecięcia
wykresu z y=12 (chodzi mi o π3 ) jest taka sama jak od 2π do punktu przecięcia
wykresu z y=12 , więc w tym przypadku
odejmujemy od 2π π3 i wychodzi.
28 mar 19:03
Daniel: ehhhhh nie pomyslalem zeby od drugiej strony odjąć, dzieki za przypomnienie
28 mar 19:13