matematykaszkolna.pl
przypomnienie Daniel: BANAŁ ale sie zapomniałoemotka.. a więc tak, zrobilem zadanie, wychodzi mi cosx= 12 x=π/3 i musze teraz zapisac rozwiazania dla x∊<0, 2π> zatem x=π/3 napewno się znajdzie, ale jak znajdziemy drugie rozwiazanie, bo po narysowaniu wykresu wychodzi mi ze jeszcze jedno bedzie i napewno jest ono większe od 4π/3
28 mar 18:53
Daniel: na oko moge przypuszczac, raczej napewno bedzie takie rozwiazanie jak x= 5π/3 bo lezy pomiedzy i najbardziej mi pasuje, ale nie wiem czy takie moze byc, bo rownie dobrze moge byc slepy i to rozwiazanie to 4,92π/3 ... jesli da sie to jakos obliczyc bez wykresu to bardzo bym prosil o przypomnienie
28 mar 18:55
proszę o pomoc: 2π − π3 i z tego wychodzi 3. można to też z wykresu. zauważ, że odległość od początku układu wsp. do punktu przecięcia wykresu z y=12 (chodzi mi o π3 ) jest taka sama jak od 2π do punktu przecięcia wykresu z y=12 , więc w tym przypadku odejmujemy od 2π π3 i wychodzi.
28 mar 19:03
Daniel: ehhhhh nie pomyslalem zeby od drugiej strony odjąć, dzieki za przypomnienie emotka
28 mar 19:13