ciągi
loczek: | | n+10 | |
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = |
| , n∊N+ Wówczas : |
| | n+2 | |
| | 3 | |
a) istnieje wyraz tego ciągu, który jest równy |
| |
| | 2 | |
| | 13 | |
b) nie istnieje wyraz tego ciągu równy |
| |
| | 10 | |
| | 16 | |
c) dla dowolnego n ∊ N+ zachodzi równość an+2 −an =− |
| |
| | n2+6n+8 | |
wskaż te spośród powyższych zadań, które są prawdziwe.
(to jest treść zadania jakie muszę umieć a nie do końca wiem jak je zrobić dodatkowo mój
matematyk chce zobaczyć obliczenia więc samo zaznaczenie nie załatwia sprawy

) z góry
dziękuje za pomoc
28 mar 18:52
Alkain: Grrr pisze już 2 raz bo stronka mi się odświeżyła więc będzie bez dokładnych obliczeń mnożysz
na krzyż głownie.
a)
n+2=16
dla n=14 zachodzi równość
b)
3n=74
sprzeczność n nie będzie liczbą naturalną.
28 mar 19:05
Ted: i nad czym tak się biedzisz

?−

podstawiaj i sprawdzaj
| | 3 | | n+10 | |
np.a) |
| = |
| ... 3(n+2)=2(n+10)
|
| | 2 | | n+2 | |
3n+6=2n+20 ... n=14
b) grzejsz sam −
28 mar 19:05
loczek: tak więc wyszło by 13(n+2)=10(n+10)
26+13n=10n+100
23n=126 czyli po podzieleniu nie będzie liczby naturalnej

tak
28 mar 19:11
loczek: a co w takim razie z c)
28 mar 19:12
Alkain: C)
| | n+2+10 | | 10 | |
an+2= |
| =1+ |
| |
| | n+4 | | n+4 | |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
an+2−an=1+ |
| −(1+ |
| )= |
| − |
| |
| | n+4 | | n+2 | | n+4 | | n+2 | |
| 8(n+2) | | 8(n+4) | | 8(n+2)−8(n+4) | |
| − |
| = |
| = |
| (n+4)(n+2) | | (n+2)(n+4) | | (n+2)(n+4) | |
Tak zachodzi. Wszystkie 3 zdania są prawdziwe.
28 mar 19:15
loczek: ok dziękuje za pomoc w prawdzie nie rozumiem paru rzeczy ale wyniki i obliczenia mi starczą
zakuje na pamięć i powinienem zdać

serdecznie dziękuje
28 mar 19:19
Alkain: Nie rozumiem paru rzeczy... To może lepiej zapytać ?

Nauczyciel da Ci podobne przykłady i
leżysz...
28 mar 19:21
loczek: | | n+2+10 | | 10 | |
no w sumie. nie rozumiem skąd masz to an+2= |
| = 1+ |
| |
| | n+4 | | n+4 | |
no i potem nie kapuje tych ósemek cała reszta jest jasna mnożenie nawiasów i skracanie to kumam
28 mar 19:24
Alkain: | | 8 | | 10 | |
A widzisz pomyliłem się w liczeniu miało być oczywiście 1+ |
| a nie 1+ |
| |
| | n+4 | | n+4 | |
a a
n+2 wziąłem z podłożenia w miejsce każdego n wartości n+2
| | n+10 | | (n+2)+10 | |
gdy masz an= |
| to an+2 równa się |
| |
| | n+2 | | (n+2)+2 | |
Potem to już tylko wyciągnięcie całości z ułamka, aby się łatwiej liczyło
28 mar 19:44
loczek: ok dzięki za pomoc przepraszam że tak późno ale musiałem wyjść jeszcze raz dzięki za pomoc
28 mar 21:41