burza mózgów
kamill: Rozwiąż równanie 2x3−x2−6x+3=0 cały czas źle mi wychodzi wynik bo chyba nie do końca dobrze
to robię proszę o pomoc w rozwiązaniu.
28 mar 18:41
Ted:
2x2(x−0,5)−6(x−0,5)=(x−0,5)(2x2−6)=2(x−0,5)(x−√3)(x+√3)
28 mar 18:45
kamill: kurde to nie ten wynik nie zgadza mi sie z kluczem odpowiedzi
28 mar 18:48
Alkain: 2x
2(x−1) −3(x−1)=0
(x−1)(2x
2−3)=0
Liczysz Δ dla 2x
2−3 albo ze wzoru skróconego mnożenia rozkładasz.
miejsca zerowe
x
1=1
28 mar 18:50
Alkain: U mnie jest błąd, nie patrz na mój post

.
28 mar 18:53
kamill: pomocy
28 mar 18:53
Alkain: Ted dobrze policzył z tego co widzę, jak masz w odpowiedziach napisz
28 mar 18:55
Ted:
a jaką masz odpowiedź

?
chyba coś cyganisz−
28 mar 18:57