wykres
Ola : Może mi ktoś pomóc?
Rozwiąż równanie:
2sin
2x(1−cosx)=1−cosx
wyszło mi:
| | √2 | | √2 | |
cosx= 1 sinx= |
| lub sin= − |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Jak wyznaczyć x? ma wyjsc x∊{0,
π4,
34π,
54π,
74π, 2π }
Wiem, że jedna metoda to wykres, ale nie umiem robić wykresów. I tutaj jest główna część mojej
prośby. Może ktoś mi wytłumaczyć od A do Z jak rysować wykresy?
Opróćz tego− jeśli istnieje jakaś inna metoda niż wykres− również o nią poproszę
28 mar 18:38
Aga1: W lewej stronie kliknij na trygonometrię i tat są narysowane wykresy.
cosx=1
cosx=cos0
x=0+2kπ, k∊C
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=(π− |
| )+2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
x=− |
| +2kπ lub x=π−(−π/4))+2kπ |
| | 4 | |
Wzory np, takie
sinx=siny⇔x=y+2kπ lub x=(π−y)+2kπ
cosx=cosy⇔x=y+2kπ lub x=−y+2kπ, wszędzie k∊C
28 mar 19:04
Ola : dalej nie rozumiem
28 mar 19:10
Aga1: To jeszcze inaczej, jeśli znasz wzory redukcyjne.
| | 1 | | π | |
Musisz wiedzieć, że − |
| =−sin |
| |
| | 2 | | 6 | |
Sin jest ujemny w III i IV ćwiartce
sinx=−sinπ/6
| | π | | π | |
sinx=sin(π+ |
| , sinx=sin(2π− |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
x=π+π/6+2kπ lub x=2π−π/6+2kπ, k∊C
28 mar 19:20