kula
maturzystka: W kule o promieniu 5 wpisano stozek o promieniu podstawy 4. Oblicz pole powierzchni bocznej
stożka
28 mar 18:35
Patryk: masz wyniki ?
28 mar 18:38
maturzystka: P= 16√5π lub P= 8√5π
28 mar 18:42
Patryk:

widzisz już coś ?
28 mar 18:49
maturzystka: wiem jak wygląda rysunek do tego ale nie wiem jak zrobic
28 mar 18:54
Patryk: znasz tw Pitagorasa ?
28 mar 19:00
maturzystka: noom
28 mar 19:06
Patryk: jak pewnie wiesz x=3
odejmując to 3 od promienia R=5 kuli otrzymam wysokość stożka mniejszego (sa dwa przypadki)
tak więc mamy storzek o wysokosci h=2 i promieniu r=4 ,teraz trzeba wyliczyc tworząca storzka i
podstawic do wzoru
πrl
28 mar 19:13
maturzystka: okk dzieki
28 mar 19:15
Patryk: na pewno rozumiesz ?
28 mar 19:15
maturzystka: tak tak
28 mar 19:23