STEREOMETRIA HELP PLZ
psik: Prostopadłościan psik: rysunekPunkt O jest punktem przecięcia się przekątnych prostopadłościanu
ABCDEFGH . Wiedząc że objętość ostrosłupa ABCDO jest równa 30 oblicz objętość
prostopadłościanu ABCDEFGH
Może napiszę jak ja to policzyłem a wy sprawdźcie gdzie mam błąd. V ostrosłupa = 1/3 Ppodstawy
* 1/2 H V prostopadłościanu = Ppodstawy * H V ostrosłupa = 1/6 V prost. = 30 V prost. = 30 * 6
= 180. Z tego co tu mam powinno wyjść 120, czy to zadanie jest podchwytliwe?
28 mar 18:27