Jak zrobić z tego jeden ułamek pierwiastkowy ?
Anka: y=√aba Jak zrobić z tego jeden ułamek pierwiastkowy ?
28 mar 18:23
28 mar 18:39
Anka: czy może ktoś mi pomóc?
28 mar 18:40
28 mar 18:41
Anka: ale dlaczego tak? dlaczego tam kwadrat jest?
28 mar 18:41
Hary:
28 mar 18:47
Ted:
... jeśli a wprowadzam pod pierwiastek ...
28 mar 18:48
Anka: ok, czaje.
28 mar 18:49
pigor: ... np. tak : niech ab≥0 i a≠0 ⇔ (a>0 i b≥0}) lub (a<0 i b≤0), czyli
| | √ab | | √ab | | b | |
a,b − jednakowych znaków lub b=0 i a≠0 ⇒ y= |
| = |
| =√ |
| . ...  |
| | a | | √a2 | | a | |
28 mar 18:50