Prostopadłościan
psik:

Punkt O jest punktem przecięcia się przekątnych prostopadłościanu ABCDEFGH . Wiedząc że
objętość ostrosłupa ABCDO jest równa 30 oblicz objętość prostopadłościanu ABCDEFGH
28 mar 18:14
psik: Może napiszę jak ja to policzyłem a wy sprawdźcie gdzie mam błąd.
V ostrosłupa = 1/3 Ppodstawy * 1/2 H
V prostopadłościanu = Ppodstawy * H
V ostrosłupa = 1/6 V prost. = 30
V prost. = 30 * 6 = 180.
Z tego co tu mam powinno wyjść 120, czy to zadanie jest podchwytliwe?
28 mar 18:20
Ted:
...oznacz boki np. jako a, b, c
| | | | abc | |
Objętość danego ostrosłupa to V1= |
| = |
|
|
| | 3 | | 6 | |
(będziesz miał dwa takie ostrosłupy)
Zauważ że następne
Objętość prostopadłościanu to V=6*30=180
28 mar 18:29
Ted:
...ale oczywiście łatwiej już z pierwszego
| | abc | |
30= |
| ... więc V=abc=180 |
| | 6 | |
28 mar 18:32