;
DSGN.: 1−4+7−10+13−16+... oblicz sumę:
a) 2n składników
b) 2n+1 skladników
Proszę o pomoc z którymś z ppkt−ów
28 mar 17:42
ZKS:
a
n = (−1)
n + 1(3n − 2)
a)
| | a1 + an | |
Sn = |
| * 2n = (a1 + an) * n = (1 + (−1)n + 1(3n − 2)) * n |
| | 2 | |
b)
| | a1 + an | | 1 | |
Sn = |
| * (2n + 1) = (a1 + an) * (n + |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= (1 + (−1)n + 1(3n − 2)) * (n + |
| ) |
| | 2 | |
28 mar 17:52
ZKS:
Widzę już że się pomyliłem.
28 mar 17:53
ZKS:
Proponuję jednak rozbić to na dwa ciągi an1 = 1 + 7 + 13 + ... i an2 = −4 − 10 − 16 +
... i wtedy policzyć sumę S2n i S2n + 1 (Sn = Sn1 + Sn2).
28 mar 18:06
elpe: no fakt

dwa Ciągi "+" i "−" i zycie staje się prostsze
28 mar 18:07
ZKS:
Albo zauważyć że S2n jest wielokrotnością −3 ponieważ 1 − 4 = −3 i 7 − 10 = −3 itd. czyli
suma
S2n = −3n. Zrób podpunkt b) analogicznie.
28 mar 18:09