proszę o szybką odpowiedź !
ktoś: Dla jakiego argumentu funkcje wykładnicze f(x)=4x oraz g(x)=24−22x−1 przyjmują tę samą
wartość ?
28 mar 17:38
Krzysiek: dla x=2
28 mar 17:41
ktoś: sama odpowiedź nic mi nie daje.. wiem, że obie funkcje trzeba ze sobą porównać, ale co dalej ?
muszą być te same podstawy. jak je zrobić mając 24 ?
28 mar 17:51
Krzysiek: wyciągnij przed nawias 4
x i podziel przez to co stoi przy tym
28 mar 17:53
28 mar 17:55
Krzysiek: | | 1 | |
22x −1 =22x* 2−1 =4x * |
| |
| | 2 | |
28 mar 17:57
ktoś: dobra okej rozumiem, tylko gdzie się podziało 24 ? bo tego właśnie nie rozumiem ....
28 mar 17:59
Krzysiek: nigdzie.. ja tylko rozpisałem 2
2x−1
porównując funkcje mamy:
czyli: 4
x (U{3]{2}) =24
więc 4
x =4
2
28 mar 18:06
28 mar 18:06
Krzysiek: więc: 4x =42
czyli x=2
28 mar 18:07
ktoś: bardzo dziękuję, teraz już rozumiem
28 mar 18:29
agnszka: | | 3 | |
za to ja nie rozumiem − skąd wzięło się tam |
| ? |
| | 2 | |
20 mar 17:54
karolka12222222: −6(x+1)=24
3 kwi 19:57