matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ogólny wyraz
Figaro:
Wyznacz ogólny wyraz ciagu an, jeśli suma n początkowych jego wyrazów wyraża się wzorem Sn = 3n
2
+ 4n.
28 mar 16:23
Aga1:
a
1
+a
2
+a
3
=...+a
n−1
+a
n
=Sn S
n−1
+a
n
=S
n
a
n
=S
n
−S
n−1
Dokończ
28 mar 16:44