ciąg
kolargol: Udowodnij że dla karzdej liczby c>0 ciąg an określony wzorem ogólnym an=log7cn ;n∊N+
jest ciągiem arytmetycznym
pomoże ktoś
28 mar 16:17
Aga1: a
n+1=log
7c
n+1
Badamy różnicę
| | cn+1 | | cn*c | |
an+1−an=log7cn+1−log7cn=log7 |
| =log7 |
| =log7c= constans dla |
| | cn | | cn | |
każdego n ∊N
+, więc ciąg jest arytmetyczny.
28 mar 16:53
kolargol:
aha ale czy zanim napisze const nie powinienem obliczyć tak samo dla a
n − a
(n−1) wtedy by
mi
wyszedł taki sam wynik i chyba wtedy mgłbym dopiero zapisać const . czy nie tak



?
28 mar 17:03
kolargol: miało być w ostatnim poscie an−1
28 mar 17:04
kolargol:
28 mar 20:34