?
Patryk: czy te dwie funkcje to to samo ?
x2+y2=2
y=√−x2+2
28 mar 16:08
Krzysiek: nie, w pierwszym masz okrąg a w drugim połowę okręgu (w tym drugim y musi być dodatnie)
28 mar 16:10
MQ: Nie
1. to nie funkcja tylko równanie okręgu
2. to funkcja, której wykresem jest górne półkole powyższego okręgu
28 mar 16:11
Patryk: rozumiem a to tez taka półparabola
y2=x
y=√x
28 mar 16:11
Tragos: to pierwsze to nie funkcja
28 mar 16:12
Patryk: wiem ale wiesz jak to wygląda
28 mar 16:13
Tragos: y
2 = x
y =
√x
to nie jest to samo, popatrz na dziedzinę drugiego wyrażenia
28 mar 16:16
Patryk: to pod pierwiastkiem musi być większe od zera ?
28 mar 16:17