wykres
Ola: Zadania z matury 2011

Rozwiąż równanie: 2sin
2x−2sin
2xcosx=1−cosx w przedzaile <0,2π>
Wyszło mi tak:
2sin
2x(1−cosx)−(1−cosx)=0
1−cosx(2sin
2x−1)=0
1−cosx=0 2sin
2x−1=0
| | √2 | | √2 | |
cosx=1 sinx= |
| lub sinx= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dobrze?
Może mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak narysować wykres? Tak od początku, najlepiej jak
najabrdziej "łopatologicznie"

Z góry dziękuję za pomoc
28 mar 15:38
Ola: Może mi ktoś pomóc? Proszę
28 mar 15:59
MQ: 1. Dobrze, tylko w drógiej równości zapomniałaś nawiasu:
(1−cosx)(2sin
2x−1)=0
2. Jaki wykres? Po co ci wykres?
| | 1 | | 1 | |
Masz podać dla jakiego x w przedziale <0,2π> cosx=1 lub sinx= |
| lub sinx=− |
|
|
| | √2 | | √2 | |
i tyle
28 mar 16:09
MQ: Ups

"drugiej"
28 mar 16:09
inna Ola : | | π | | 3 | | 5 | | 7 | |
Chociażby dlatego, że rozwiązaniem jest: x∊{0, |
| , |
| π, |
| π, |
| π,2π}, a z |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
tego co pamiętam to można też to zrobić wykresem. I chciałabym też umieć zrobić wykres
28 mar 16:18
Ola : Chociaż jeśli istnieje metoda rozwiązania bez wykresu− też poproszę

(Hahaha, nie zmazałam "inna" po tym, jak wypowiadałam się na temat zadania mojej imienniczki

)
28 mar 16:20