Ciąg
kolargol: Ciąg arytmetyczny
Wyznacz x wiedząc że liczby a
1 a
2 a
3 tworzą ciąg arytmetyczny
b) a
1=2x
2−27 a
2=(x+1)
2 a
3=(x+2)
2
mam wiele takich przykłądów dlatego moje pytanie czy da się to jakoś obliczyć czy trzeba
strzelać po kolei liczby aż się trafi (to długo schodzi z takim strzelaniem

) dlatego
proszę pomóżcie jak to się liczy

28 mar 14:58
.: Zrób układ równań, zauważając zależności− z "r", czy z środkowym wyrazem ciągu.
28 mar 15:00
gg:
Strzelam, a mam dobrego cela i trafiam
x= −5 lub x=5
28 mar 15:04
kolargol: no ale bez strzelania

28 mar 15:28
Ajtek: Z własności c. arytm.:
2an=an−1+an+1
28 mar 15:30
kolargol: aha dziękuję
28 mar 15:40