przeliczanie stopni
tomasz: Przeliczanie stopni
tg2α = 0.1
Jak mam to przeliczyć na stopnie? Ewentualnie jak to przeliczyć za pomocą kalkulatora?
28 mar 14:54
tomasz: podbijam
28 mar 15:04
Ajtek: A do czego Tobie te stopnie?
28 mar 15:06
MQ: 2α=arctg(0,1)
28 mar 15:09
tomasz: Ajtek, robię zadanko z wytrzymałości materiałów
MQ, dzięki
28 mar 15:12
Ajtek: Rozumiem i już się nie wtrącam

.
28 mar 15:13
tomasz: za to nie za bardzo ogarnąłem matematycznego sposobu MQ

ale ogarnąłem na kalkulatorze, może się komuś przyda
jest to opcja tg
−1
28 mar 15:23
MQ: Na kalkulatorze tg
−1 oznacza arctg
| | 1 | |
W matematyce tg−1 oznacza |
| =ctg |
| | tg | |
28 mar 15:27