WAZNE.!!!
Niko:
PROSZE WAZNE

1 ile razy Ek kuli o masie 22 gram pouszającej sie z szybkoscią 620m/s jest większa (lub
mniejsza) od ek rowerzysty któreo masa razem z rowerem wynosi 80 kg. Rwezysta porusa się z
szykością 36 km/h
2 Ciało o masie 2 g porusza się z przyśpieszeniem 3 m/s2. Oblicz jaka drogę pokonało to ciało w
tym czasie.
28 mar 14:49
MQ: Ad. 1.
Ek=12mv2
1. Zamienić na te same jednostki masy i prędkości
2. Podstawić do wzoru
3. Podzielić jedną energię przez drugą i już.
Ad. 2. W jakim czasie?
28 mar 15:02
Niko: 3 m/s2
28 mar 15:06
gg:
Trzeba to zamienić na sekundy!
28 mar 15:07
MQ: 3m/s2 to nie jest czas! To jest przyspieszenie.
28 mar 15:07
Niko: nie pisze czasu..!
28 mar 15:08
Niko: 3. Z jakie wysokości trzeba zrzucić ciało, aby osiągnęło szybkość 108k/h w chwili uderzenia w
ziemię. Pomiń opór powietrza.
A to by dało radę.

; )
28 mar 15:09
28 mar 15:11
MQ: Z bilansu energii:
Ep=Ek
Ep=mgh
Ek=12mv2
28 mar 15:13
Niko: dzięki
28 mar 15:16