matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Alan:
10
4
Oblicz x:
=
|x| − 1
2|x| − 1
28 mar 14:45
M:
9 lut 15:07
Ponury Żniwiarz :
|x|−1≠0 |x|≠1 x≠1 lub x≠−1
1
1
2|x|−1≠0 2|x|≠1 x≠
lub x≠−
2
2
10(2|x|−1)=4(|x|−1) 20|x|−10=4|x|−4 20|x|−4|x|=−4+10 16|x|=6
6
3
|x|=
=
16
8
3
3
x=
lub x−−
8
8
9 lut 15:43