ciągi
ADm: Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an=2n+1n+4. Wykaż, że wszystkie wyrazy tego ciągu
są mniejsze od 2.
28 mar 14:39
Ajtek: Rozwiąż nierówność:
28 mar 14:52
ADm: 0<7 tyle wychodzi. na podstawie tego wyniku mogę tak wykazać?
28 mar 14:56
Ajtek: A dobrze napisaleś przykład?
28 mar 14:59
ADm: tak
28 mar 15:06
Ajtek: No to mam zaćmę

.
To jest szkoła średnia?
28 mar 15:07
ADm: tak. poziom rozszerzony. nie pisałem tego wcześniej, ale można zapisać ten ciąg w postaci an =
2(n+4) − 7n+4 < 2 . nie pisałem tego bo chciałem zobaczyć czyjeś rozwiązanie i to jak
doszedł do równania w tej postaci. może teraz ułatwiłem Ci sprawę. ale ja nadal nie wiem jak
dotrzeć krok po kroku do tego
28 mar 15:20
MQ: | 2n+1 | | 2n+1 | | 7 | | 2n+8 | |
| < |
| + |
| < |
| <2 |
| n+4 | | 2n+4 | | n+4 | | n+4 | |
28 mar 15:23
MQ: Sorry, dwie ostatnie powinny być = a nie <
28 mar 15:24
Ajtek: Wpadłem na inny pomysł, ale Tobie to nic nie da.
Wykazałem, iż ciąg jest rosnący, 2>a1 i granica w ∞ wynosi 2.
Tylko nie mam pewności czy tak można, dawno takowe rzeczy robiłem.
No to kminie dalej.
28 mar 15:24
ADm: mq skąd wziąłeś 7n+4 wciąż nie kminię skąd to wszystko się bierze.
Ajtek z tą granicą to nie jest wcale zły pomysł. chyba było by dobrze. chociaż to nie ja jestem
od punktacji ale wynik się wtedy zgadza
28 mar 15:35
Ola: musi być łatwiejszy sposób niż z granicą, w końcu na LO nie bierze się granicy, więc można to
pewnie zrobić inaczej.
Też kminię teraz nad tym zadaniem, bo jak już przeczytałam to zadanie to muszę zrobić
28 mar 15:48
Ajtek: Rozwiązanie zaproponowane przez
MQ jest ok:
Oczywiste jest że:
| 2n+1 | | 7 | | 2n+1 | |
| + |
| > |
|
|
| n+4 | | n+4 | | n+4 | |
oraz:
| 2n+8 | |
| =2 dla każdego n.
|
| n+4 | |
zatem:
28 mar 15:55
MQ: Tak dobrałem, żeby mi w liczniku wyszło 2n+8
28 mar 15:57
Ola: skąd się wzięlo 7?
28 mar 15:58
Ola: aaaa, już wiem.
28 mar 15:59
ADm: no dobra, dzięki. a z granicą nie jest wcale tak ciężko
28 mar 16:47