Matura R 2011 zadanie 8
Ola: Mam pytanie. Zrobiłam właśnie zadanie z matury R 2011, wynik wyszedł dobry, ale nie wiem czy
dobrą metodą(nie, nie patrzyłam najpierw na wynik− sugerowanie się wynikiem odpada

).
Wśród wszystkich graniast. prawidłowych szcześciokątnych, w których suma długości wszystkich
krawędzi jest róna 24, jest taki, który ma największe pole powierzvhni bocznej. Oblicz długość
kraw podstawy tego graniastosłupa.
Zrobiłam to tak:
Sk=24
24=12a+6b/:6
12=2a+b
b=4−2a
Ppbocznej= 6(ab)
Ppb=6[a(4−2a)]
wyszło mi 24a−12a
2
mogę po prostu obliczyć ekstremum funkcji? wtedy wychodzi p=1 Czy błąd w rozumowaniu?