napisz równanie środkowej CD
P: wierzchołkami trójkąta ABC są punkty A=( −2,−1) B=(6,1) C=(7,10) napisz równanie środkowej CD
28 mar 14:09
Perki92:
xa+xb+xc ya+yb+yc
( _______ , ______ )
3 3
ja bym raczej obliczyl z tego wzoru bo tylko taki mi odpowiada we wzorach
d=1/2*√2a2+2b2+c to jest wor na srdokowa trojkata taki jest na wikipedi nie ma go we
wzorach zeby z niego obliczyc trzeba pierw obliczyc dlugosci bokow trojkata.
28 mar 19:24
Perki92: dlugosc bokow liczysz ze wzoru na dlugosc odcinka..
albo moze pierw oblicz srodki odcinka a potem podstaw dane srodkow pod ten pierwszy wzor i
chyba to bedzie tak z uzyciem wzorow co bedza na maturze..
28 mar 19:27