prawdopodobieństwo-pomocy
kwaśny: Prawdopodobieństwo awarii sieci ciepłowniczej w danym osiedlu w ciągu jednej doby wynosi 0,2.
Oblicz prawdopodobieństwo, że w ciągu 15 dni nastąpią co najwyżej 2 awarie. Proszę o pomoc
28 mar 11:46
Aga1: Interesuje nas prawdopodobieństwo,że n=15 próbach Bernoulliego sukces otrzymamy
co najwyżej dwa razy tzn, 0 lub 1 lub 2. (aż głupio, że awarię nazywam sukcesem)
p=0,2 prawdopodobieństwo awarii (sukcesu)
q=1−p=0,8 prawdopodobieństwo porażki.
P(S
015 ∪S
115∪S
215)=
| | | | | |
*(0,2)0*0,815+* | *0,21*0,814+ | *0,22*0,813= |
| | | |
28 mar 13:55
da:
18 mar 13:44