caleczka
jaaa: ∫xarcsinxdx jak to policzyć probowałem przez części a potem przez podstawienie ale dochodzę do
tego że w liczniku zostaje x
2 i nie wiem co z tym zrobić
28 mar 11:44
Godzio:
x = sint
t = arcsinx
dx = costdt
| | 1 | |
∫sint * t * costdt = |
| ∫t*sin2tdt |
| | 2 | |
I teraz przez części i mamy wynik
28 mar 12:13
jaaa: takich sposobów to ja jeszcze nie znam

poradziłem sobie troche innaczej ale dzięki
28 mar 12:16
Godzio:
A myślisz, że ja znam ? Tak sobie na to wpadłem i wydało się w miarę proste
28 mar 12:17
jaaa: | | dx | |
mam jeszcze jedno pytanko czy jak mam ∫ |
| to moge sobie to rozbić poprostu na 3 |
| | x2+4x+5 | |
całki ? czy muszę zamieniać ten mianownik i potem wyliczac A, B ...
28 mar 12:42