prosze o pomoc
abbcc: 10,62:3,6=?
sposobem pisemnym
28 mar 10:41
abbcc:
2,0
−−−−−−−−−
10,62 :3,6 =
− 7,2
−−−−−−−−
3 ,22
− 0
−−−−−−−−−−−−−
3,22
czyli 10,62 : 3,6 = 2 i 3,22reszty
czy to bedzie w ten sposób
28 mar 10:44
abbcc: tej reszty to powinno byc 3,42 pomyliło mi sie
28 mar 10:47
Tragos: 3,6 * 2 + 3,42 = 7,2 + 3,42 = 10,62
jest ok
28 mar 12:14
iwa:
nie wiem czy o to ci się rozchodzi?
aby wykonać dzielenie sposobem pisemnym dzielnik nie może mieć przecinka więc w dzielnej i
dzielniku przesuwamy przecinek o jedno miejsce w prawo i otrzymujemy 106,2 : 36 =
(inaczej możemy powiedzieć: że obie strony mnożymy przez 10)
__2,905_
106,2 :36
− 72
_____
342
− 324
______
=180
180
______
===
28 mar 12:44