matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo warunkowe Marcin : Hej = ) W pewnej szkole uczniowie ze spradzianu dostali 3 lub 2. Prawdopodobieństwo dostania 3 przez dziewczynę było 0,3, a chłopca 0,2. 70 % wszystkich uczniów do dziewczyny, dostanie danej oceny są niezależne od siebie. Dwóch losowo wybranych uczniów na pytanie o ocenę ospowiedziało że dostało 3. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że co najmniej jeden uczeń był dziewczyną. no więc mam P(d)=0,7 P(c)=03 P(d3)=0,3 P(c3)=0,2 No i mam problem . Teraz obliczam prawdopodobieństwo, że dwóch uczniów dostało 3: P(o3)=0,0729 Mógłby ktoś pomóc co dalej należy zrobić ? *przepraszam za te straszne oznaczenia. = )
28 mar 09:55
MQ: Ja bym to policzył inaczej: p(3) −− prawdopodobieństwo wylosowania trójkowicza p(3)=p(d)*p(d3)+p(c)*p(c3) Tera policzyłbym prawdopodobieństwo, że trójkowicz jest dziewczyną: p(3|d)=p(d)*p(d3)/p(3) I tak samo z chłopcem: p(3|c)=p(c)*p(c3)/p(3) Interesujący cię przypadek, to 1−p(3|c)*p(3|c), bo p(3|c)*p(3|c) to przypadek, gdy obaj pytani są chłopcami
28 mar 10:41