Prawdopodobieństwo warunkowe
Marcin : Hej = )
W pewnej szkole uczniowie ze spradzianu dostali 3 lub 2. Prawdopodobieństwo dostania 3 przez
dziewczynę było 0,3, a chłopca 0,2. 70 % wszystkich uczniów do dziewczyny, dostanie danej
oceny są niezależne od siebie.
Dwóch losowo wybranych uczniów na pytanie o ocenę ospowiedziało że dostało 3. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia, że co najmniej jeden uczeń był dziewczyną.
no więc mam
P(d)=0,7
P(c)=03
P(d3)=0,3
P(c3)=0,2
No i mam problem .
Teraz obliczam prawdopodobieństwo, że dwóch uczniów dostało 3:
P(o3)=0,0729
Mógłby ktoś pomóc co dalej należy zrobić ?
*przepraszam za te straszne oznaczenia. = )
28 mar 09:55
MQ: Ja bym to policzył inaczej:
p(3) −− prawdopodobieństwo wylosowania trójkowicza
p(3)=p(d)*p(d3)+p(c)*p(c3)
Tera policzyłbym prawdopodobieństwo, że trójkowicz jest dziewczyną:
p(3|d)=p(d)*p(d3)/p(3)
I tak samo z chłopcem:
p(3|c)=p(c)*p(c3)/p(3)
Interesujący cię przypadek, to 1−p(3|c)*p(3|c), bo p(3|c)*p(3|c) to przypadek, gdy obaj pytani
są chłopcami
28 mar 10:41