wielomian
FRYTA70: Stosując wzory skróconego mnożenia rozłóz wielomian W na czynniki gdy
a) W(x)=8x3+27
b) W(x)= 8x3+12x2+6x+1
28 mar 09:38
krystek: (2x)3+33 i zastosuj wzór a3+b3
28 mar 09:40
krystek: b)(2x)3+3*(2x)2*1+3*2x*12+13 i masz wzór (a+b)3
28 mar 09:41
FRYTA70: a mozesz mi to wyjasnic po kolei bo wielomiany rozkladalam jakies 20lat temu poprostu nie
pamietam
28 mar 09:43
krystek: a)(2x+3)(4x2−6x+9) a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2) w drugim nawiasie masz niezupełny kwadrat
różnicy− brak podwojenia.
28 mar 09:46
krystek: b)=(2x+1)3=(2x+3)(2x+3)(2x+3) ⇒dla wyjaśnienia ,że masz postać iloczynową
28 mar 09:47