!!!
abbcc: Czy wyrażenie: x³+x²−x+1 da się sprowadzić do postaci iloczynowej
28 mar 08:58
Karina: moim zdaniem się nie da. Wielomian trzeciego stopnia. Jako pierwiastki ani 0 ani 1 nie spełnia.
pogrupować i coś wyciągnąć też raczej nie, więc wychodzi, że nie da się przedstawić w postaci
iloczynowej
28 mar 09:04
lisek:
Miejsce zerowe jest, ale jest strasznym dziwolągiem gdzieś pomiędzy −1,8392 a −1,8393
28 mar 09:29
AS: Każdy wielomian stopnia trzeciego da się rozłożyć na iloczyn,
gdyż musi posiadać przynajmniej jedno miejsce zerowe.
Miejsce zerowe nie musi być liczbą całkowitą,może być liczbą niewymierną.
Tym miejscem zerowym jest liczba
| | 1 | | 4 | |
x = |
| (−1 − |
| − a) gdzie a = 3√19 − 3√33 = −1.83921 |
| | 3 | | a | |
28 mar 09:34
abbcc: dzieki
28 mar 10:22