Pomocy
Klaudia:
1.Boki trójkąta ABC mają długoć 3cm i 5cm . trójkat KLM jest pdobny do trójkąta ABC, a jego
najdłuzszy bok ma długość 7cm. Oblicz obwód trójkata KLM jest równy : a) 14cm , b) 16,8 , c)
28cm , d) 84cm
2.jeżeli kąty trójkąta mają miarę α , α+42stopni , α+84stopni to:
a) a = 14 stopni
b) a = 16 stopni
c) a = 18 stopni
d) a = 48 stopni
3. Pole trójkąta prostokatnego , ktorego boki maja dlugosc : 2√5 , √6 , √14 jest równe :
a) √21 b) √30 c)√42 d)√70
28 mar 06:22
ewa: 1) Tam w treści zadania powinno być dodane Δ prostokątny ABC. Wówczas możemy policzyć trzeci
bok trójkąta ABC z tw. Pitagorasa:
3
2+b
2=5
2 ⇒ b=4
| | 7 | |
Skala podobieństwa k= |
| |
| | 5 | |
Jeśli 2 pozostałe boki trójkąta KLM oznaczymy przez x i y to:
obw=4,2+5,6+7=16,8
28 mar 14:34
ewa: 2) 3α+126=180
3α=54
α=18
28 mar 14:36
ewa: 3)
√6 i
√14 to przyprostokątne, a 2
√5 przeciwprostokątna ( tw. pitagorasa)
28 mar 14:40