Logarytm
Godzio: Dla nocnych marków, fajne zadanko

Dane sa takie liczby naturalne m, n, że 1 < m < n, a przy tym liczba
log
ab, gdzie a=m
m, b=n
n, jest wymierna. Czy stąd wynika, że log
ab jest liczba całkowita ?
28 mar 01:32
Ajtek: Widzę że jesteś, to coś napiszę.
Doszedłem do postaci:
| | m | |
i teraz, jeżeli logmn ma ∊W to powinien być postaci k* |
| gdzie k ∊C wówczas bedzie to |
| | n | |
liczba całkowita.
Kminiłem jeszcze że n jest potęgą m, wówczas ta liczba będzie całkowita.
Czy mam choć trochę racji?
29 mar 00:41
Godzio:
Ale rozwiń dlaczego musi być takiej postać i
29 mar 01:00
Godzio:
Chce dowód, do którego się nie przyczepię

Bo Ty poprawnie rozumujesz, ale tak ogólnikowo
29 mar 01:01
Ajtek: To były takie luźne przemyślenia w ciągu dnia

.
Ale widzę iż tok myślenia chyba mam dobry w tym przypadku.
29 mar 01:02
Ajtek: No bo ja po ogólniaku jestem, lat temu wiele
29 mar 01:03
Godzio:
No dobra, dawaj dowodzik elegancki

,
29 mar 01:04
Ajtek: taaaaaaa
sin(α+β)=yyyyyyy...............
29 mar 01:05
Godzio:
sin(x + y) = sinxcosy + sinycosx
Czego nie wiesz

?
29 mar 01:07
Ajtek: Wiem, wszystko już wiem w tym temacie. Dowód przypomniany i zapamiętany
29 mar 01:08
Godzio:
29 mar 01:10
Ajtek: Staram się równać do najlepszych, długa droga jeszcze przede mną

.
29 mar 01:12
Godzio: Trzeba mierzyć ambitnie, a tak spytam, co Cię tak wzięło

?
29 mar 01:13
Ajtek: Wiesz, zawsze lubiłem matmę, nie byłem orłem nigdy, no może w podstawówce do 7−mej klasy.
Od powiedzmy roku 2001 nie miałem z matematyką praktycznie nic wspólnego (to już po maturze).
Znajomy ma dwóch synów, będą pisali maturę w tym roku. Czasami pomogłem im w rozwiązaniu
jakiegoś zadania na poziomie gimnazjum itp. Poszli do liceum do klasy mat/inf i zderzyli się
ze ścianą matematyczną. No i chciał nie chciał musiałem sobie przypominać "na biegiem"
matematykę.
Czasami wyglądało to tak, iż Oni mi tłumaczyli, bo ja nie pamiętałem

. Skoro już przerobiłem
3 lata liceum i jakoś daliśmy radę to stwierdziłem, dlaczego sobie tego nie przypomnieć dla
siebie, skoro to lubię

.
Jak ktoś powiedziałby mi 6−7 lat temu, że będę się parał korkami z matmy, to zaśmiałbym mu się
w twarz. Życie, jak widać, kreśli niespodziewane scenariusze, a korki obecnie dają mi frajdę.
Wiem, iż wiele mi jeszcze brakuje, ale nos do góry i przed siebie

.
29 mar 01:23
Godzio:
W takim razie życzę powodzenia
29 mar 01:27
Ajtek: Dzięki!
Mając takich "kumpli" na tym forum wiele sobie przypominam. Jestem tutaj od ponad roku i wiele
mi to dało.
Jak widzisz, walnąłeś temat, a ja ogólnikowo odpowiedziałem

.
29 mar 01:31
Godzio: I tak trzymać

Żeby tylko zapał nie opadł
29 mar 01:32
Ajtek: Widzisz, przez polecenia mam nowych "kursantów", także zapał nie opadnie. Jak napisałem,
sprawia mi to frajdę i wyniki nauczania są na ogól pozytywne. Przeciętnie jest to ocena w górę

.
29 mar 01:34
Godzio:
Mam podobnie z "kursantami"
29 mar 01:47
Ajtek: Jest to pewna prawidłowość, zgadzam się. Mam na myśli polecenie, bo z ocenami to bywa różnie

.
29 mar 01:53
Przewiduje pokój: Jest ktoś jeszcze?
29 mar 02:13