matematykaszkolna.pl
Logarytm Godzio: Dla nocnych marków, fajne zadanko emotka Dane sa takie liczby naturalne m, n, że 1 < m < n, a przy tym liczba logab, gdzie a=mm, b=nn, jest wymierna. Czy stąd wynika, że logab jest liczba całkowita ?
28 mar 01:32
Ajtek: Widzę że jesteś, to coś napiszę. Doszedłem do postaci:
n 

logmn
m 
 m 
i teraz, jeżeli logmn ma ∊W to powinien być postaci k*

gdzie k ∊C wówczas bedzie to
 n 
liczba całkowita. Kminiłem jeszcze że n jest potęgą m, wówczas ta liczba będzie całkowita. Czy mam choć trochę racji?
29 mar 00:41
Godzio: Ale rozwiń dlaczego musi być takiej postać iemotka
29 mar 01:00
Godzio: Chce dowód, do którego się nie przyczepię Bo Ty poprawnie rozumujesz, ale tak ogólnikowo emotka
29 mar 01:01
Ajtek: To były takie luźne przemyślenia w ciągu dnia emotka. Ale widzę iż tok myślenia chyba mam dobry w tym przypadku.
29 mar 01:02
Ajtek: No bo ja po ogólniaku jestem, lat temu wiele
29 mar 01:03
Godzio: No dobra, dawaj dowodzik elegancki ,
29 mar 01:04
Ajtek: taaaaaaa sin(α+β)=yyyyyyy...............
29 mar 01:05
Godzio: sin(x + y) = sinxcosy + sinycosx Czego nie wiesz ?
29 mar 01:07
Ajtek: Wiem, wszystko już wiem w tym temacie. Dowód przypomniany i zapamiętany emotka
29 mar 01:08
Godzio: emotka
29 mar 01:10
Ajtek: Staram się równać do najlepszych, długa droga jeszcze przede mną emotka.
29 mar 01:12
Godzio: Trzeba mierzyć ambitnie, a tak spytam, co Cię tak wzięło ?
29 mar 01:13
Ajtek: Wiesz, zawsze lubiłem matmę, nie byłem orłem nigdy, no może w podstawówce do 7−mej klasy. Od powiedzmy roku 2001 nie miałem z matematyką praktycznie nic wspólnego (to już po maturze). Znajomy ma dwóch synów, będą pisali maturę w tym roku. Czasami pomogłem im w rozwiązaniu jakiegoś zadania na poziomie gimnazjum itp. Poszli do liceum do klasy mat/inf i zderzyli się ze ścianą matematyczną. No i chciał nie chciał musiałem sobie przypominać "na biegiem" matematykę. Czasami wyglądało to tak, iż Oni mi tłumaczyli, bo ja nie pamiętałem . Skoro już przerobiłem 3 lata liceum i jakoś daliśmy radę to stwierdziłem, dlaczego sobie tego nie przypomnieć dla siebie, skoro to lubię emotka. Jak ktoś powiedziałby mi 6−7 lat temu, że będę się parał korkami z matmy, to zaśmiałbym mu się w twarz. Życie, jak widać, kreśli niespodziewane scenariusze, a korki obecnie dają mi frajdę. Wiem, iż wiele mi jeszcze brakuje, ale nos do góry i przed siebie emotka.
29 mar 01:23
Godzio: W takim razie życzę powodzenia emotka
29 mar 01:27
Ajtek: Dzięki! Mając takich "kumpli" na tym forum wiele sobie przypominam. Jestem tutaj od ponad roku i wiele mi to dało. Jak widzisz, walnąłeś temat, a ja ogólnikowo odpowiedziałem .
29 mar 01:31
Godzio: I tak trzymać Żeby tylko zapał nie opadł emotka
29 mar 01:32
Ajtek: Widzisz, przez polecenia mam nowych "kursantów", także zapał nie opadnie. Jak napisałem, sprawia mi to frajdę i wyniki nauczania są na ogól pozytywne. Przeciętnie jest to ocena w górę emotka.
29 mar 01:34
Godzio: Mam podobnie z "kursantami"
29 mar 01:47
Ajtek: Jest to pewna prawidłowość, zgadzam się. Mam na myśli polecenie, bo z ocenami to bywa różnie emotka.
29 mar 01:53
Przewiduje pokój: Jest ktoś jeszcze?
29 mar 02:13