Wyznacz liczbę naturalną n dla której zachodzi równanie:
Kleo: Wyznacz liczbę naturalną n dla której zachodzi równanie:
a) 21 * 22 * 23 *... * 2n = 16 * 241
b) 21 * 22 * 23 *... * 2n = 27 − 2
28 mar 00:10
Przewiduje pokój: 21 * 22 * ... * 2n = 21+2+ ... + n
więc pierwszy przykład :
1 + 2 + ... + n = 45
n = 9
drugi analogicznie.
28 mar 00:14
Godzio: No nie wiem czy tak analogicznie hmmm
28 mar 00:17
Przewiduje pokój: przecież 2
7 − 2 można bez problemu w pamięci policzyć
28 mar 00:18
Godzio:
A co to da

?
28 mar 00:19
Godzio:
W b) w ogóle nie istnieje taka liczba n hm ?
28 mar 00:19
Eta:
28 mar 00:22
Przewiduje pokój: Eta ja bym miał do ciebie pytanko jeśli można
28 mar 00:24
Eta:
A co jeszcze przewidujesz ?
28 mar 00:28
Przewiduje pokój: chodzi mi o twierdzenie Carnota

Nigdzie nie mogę znaleźć tego prawidłowego
28 mar 00:29
Jolanta: Madre głowy mozecie spojrzec na moje zadanie ? Bardzo proszę
28 mar 00:30
Eta:
Żarty stroisz?

Twierdzenie Carnota? ......... przecież to tw,
cosinusów dla trójkąta !
28 mar 00:33
Przewiduje pokój: a wiesz żę mi podał inną wersję na wykładzie
28 mar 00:35
Eta:
a
2=b
2+c
2−2bc*cosα
b
2=a
2+c
2−2ac*cosβ
c
2= a
2+b
2−2ab*cosγ
może taką Ci podali ?
cosβ=
cosγ=
28 mar 00:38
Przewiduje pokój: nie
podali mi :
da + db + dc = R + r − dla ostrokątnego
da + db = R + r − dla prostokatnego
da + db − dc = R + r − dla rozwartokątnego
gdzie da,db,dc sa odległościami środka okręgu opisanego od boków.
28 mar 00:43
Przewiduje pokój: co ja gadam.
d
a itd są odległościami od punktu przecięcia się środkowych boków...
nawet rysunku nie potrafię przeczytać xD
Co ty mi
Godziu dziś zrobiłeś
28 mar 00:46
Godzio:
28 mar 00:47