znajdz równanie prostej
Marios: znajdz równanie prostej; a).równoległej do wykresu funkcji −2x−y+4=0 i przechodzącej przez
punkt p=(−2,3) b).przechodzącej przez punkty (5,−4)i(−2,3)
28 mar 00:05
ejendi:
Warunek rónoległości
A1B2−A2B1=0
ale łatwiej użyć równania y=ax+b
to warunek ∥ a1=a2
i równanie prostej przez p=(−2,3) będzie
y−py=a2(x−px)
−2x−y+4=0⇒−y=2x−4⇒y=−2x+4; a1=−2 to
y−3=−2(x+2)⇒y=−2x−1
równanie przez (5,−4)i(−2,3) ∥ do −2x−y+4=0
(x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1)
(−2−5)(y+4)=(3+4)(x−5)⇒y+4=(7/−7)(x−5)
y=−x−9
28 mar 09:06
Gustlik: ad a)
−2x−y+4=0
−y=2x−4 /:(−1)
y=−2x+4
P=(−2, 3)
y=−2x+b
3=−2*(−2)+b
3=4+b
b=−1
Odp: y=−2x−1
ad b)
(5,−4)i(−2,3)
y=−x+b
3=−(−2)+b
3=2+b
b=1
Odp: y=−x+1
28 mar 09:18