Ola: Dane są wielomiany W(x)= 2x2 - 3x + 4, H(x)=ax + b, F(x) = -2x3 + 13x2 - 19x +20.
Oblicz a i b, dla których wielomiany W(x)* H(x) i F(x) są równe
12 maj 15:41
xpt: F(x)= 2x2-3x+4 * ax+b = a2x3-a3x2+4ax + 2x2b-3xb+4b=a2x3+(2b-3a)x2+x(4a-3b)+4b
Dwa wielomiany są równe wtedy i tylko wtedy gdy wyrażenia przy odpowiednich potęgach są
równe
czyli:
2a=-2
2b-3a=13
4a-3b=-19
4b=20
a=-1
b=5
Uwaga! Nie wystarczy sprawdzić a i b tylko w jednym przypadku bo może być sytuacja, że
nie istnieje takie a i b ddla których te równania są równe.
12 maj 16:26
agatusia: mnozymy oba wielomiany
porządkujemy je pokolei od najwyzszego stopnia x do najnizszego
2x3a + 2x2b - 3 x2a + 4ax - 3bx + 4b
to ma byc rowne wielomianowi f, a to znaczy ze przy x o tych samych stopniach powinny
stac takie same liczby mozna rozpisac
x3 2a
x2 2b-3a
x 4a -3b
x0 4b
te wspolczynniki porownujemy ze wspolczynnikami z wielomianu F, czyli mamy kilka rownan
w pierwszym rownaniu wychodzi 2a = -2 czyli a = -1 podstawiamy do kolejnych rownan
i wychodzi b =5 i a = -1
gotowe.
12 maj 16:33
ola: dzieki
12 maj 17:01