.
Izabell: Jeszcze bym prosila o pomoc z tym jednym...
| | 3 | |
Dwusieczna kąta prostego w trojkacie prostokatnym dzieli przeciwprostokatna w stosunku |
| . |
| | 4 | |
Oblicz stosunek pola kola opisanego na tym trojkacie do pola kola wpisanego w ten trojkat...
Na poczatek mam taki rysunek
27 mar 23:16
Izabell:
27 mar 23:19
Izabell: α=45 ale nie wiem co dalej..
27 mar 23:19
Beti: a masz odp. do tego zad. ?
27 mar 23:22
Izabell: nie..
27 mar 23:22
Beti:
przeciwprostokątna c = 3x+4x = 7x
| | 1 | | 7 | |
jesli okrąg jest opisany na trójkącie prostokątnym, to R = |
| c = |
| x
|
| | 2 | | 2 | |
jeśli okrąg jest wpisany w trójkąt (jakikolwiek), to jego środek leży na przecięciu
dwusiecznych kątów wewnętrznych trójkąta −−> czyli leży na tej narysowanej dwusiecznej tak
,że:
bok a (przyprostokątna = podstawa) = r+4x
bok b (przyprostokątna = wysokość) = r+3x
teraz z tw. Pitagorasa: a
2+b
2=c
2 − wyznacz r względem x i podstaw do:
27 mar 23:31
Mila: z tw. o dwusiecznej : a , b przyprostokatne
a=7x sinα
b=7x cosα
oblicz sinα,cosα z jedynki tryg.
27 mar 23:36