funkcja f jest określona wzorem
Marios: | | 1 | | 1 | |
funkcja f jest określona wzorem ; f(x)=− |
| x2+x+1 |
| oblicz postać iloczynową i |
| | 2 | | 2 | |
kanoniczną kompletnie nie wiem jak się za to zabrać pomocyyyy
27 mar 22:58
Beti: p. kanoniczna: y = a(x−p)
2+q
| | b | | Δ | |
gdzie: p=− |
| i q=f(p) lub q = − |
|
|
| | 2a | | 4a | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
q = f(1) = ...
i podstawiasz do wzoru.
27 mar 23:09
Marios: a iloczynowa jak obliczyć czy jest rozwiązanie
27 mar 23:18
Beti: do iloczynowej potrzebujesz x1 i x2
i podstawiasz do wzoru: y = a(x−x1)(x−x2)
27 mar 23:34
Marios: jak obliczyć x1i x2
27 mar 23:44
27 mar 23:45
Marios: jak narysować wykres funkcji i zrobić opis jej własności bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję
28 mar 10:20
Aga1: Do narysowania wykresu potrzebne są punkty: wierzchołek ,
Punkty przecięcia z osią x (o ile są miejsca zerowe), punkt przecięcia z osią y
| | −1 | |
a= |
| <0 więc ramiona paraboli skierowane są do dołu. |
| | 2 | |
Rysunek wykonaj.
A własności można wypisać bez rysunku.
1. D=R
2.ZW=(−
∞,q>=
3. y
max=q dla x=p
4. miejsca zerowe, gdy Δ>0 to są dwa miejsca zerowe x
1=..., x
2=...
5. Funkcja jest rosnąca w przedziale (−
∞,p>, a malejąca w <p,
∞)
6. prosta x=p jest osią symetrii wykresu.
28 mar 10:30
Marios: męczę się z tą parabolą i nie umię jak ją narysować pomocy
28 mar 11:35
Marios: aga pomóż
28 mar 13:01
Marios: męczę się z tą parabolą i nie umię jak ją narysować pomocy
28 mar 20:21
28 mar 20:22