rysunek przedstawia (starałem się
sposób wpisywania kolejnych kwadratów srodki boków staja
sie wierzchołkami nastepnego Oblicz ob i pole 5kwadratu.
| a2 | ||
Zadanie jest z 2−giej gimnazjum robiłem je niedawno. A pole to chyba | ||
| 16 |
| 1 | a√2 | |||
II kwadrat − bok dł. b = | a√2 = | |||
| 2 | 2 |
| 1 | a | |||
III kwadrat − bok dł c = | b√2 = | |||
| 2 | 2 |
| 1 | a√2 | |||
IV kwadrat − bok dł d = | c√2 = | |||
| 2 | 4 |
| 1 | a | |||
V kwadrat − bok dł e = | d√2 = | |||
| 2 | 4 |
| a | ||
to bok drugiego | ||
| √2 |
| a | ||
bok trzeciego | ||
| 2 |
| a | ||
bok czwartego | ||
| 2√2 |
| a | ||
bok piątego | ... i wszystko jasne − ![]() | |
| 4 |
| 1 | ||
P= ( | a)2 | |
| 4 |

| a | a | a | ||||
1 / a 3/ | 5 / | 7/ | itd. | |||
| 2 | 4 | 8 |