funkcje
Marta: 1. Dla jakich wartości m wykres funkcji f(x)=(m−5)x+m+2 przechodzi przez I, II i IV ćwiartkę
ukladu współrzędnych?
2. Koszty produkcji (w zł)w pewnej fabryce można opisać za pomocą funkcji liniowej f, w której
argumentem x jest liczba sztuk wyprodukowanego towaru. Jeśli wyprodukowanie tysiąca sztuk
towaru kosztuje 1200zł a wyprodukowanie 3000szt. towaru kosztuje 1600zł to ile kosztuje
wyprodukowanie 2500szt tego towaru?
3. Znajdź wszystkie argumenty dla których wartość funkcji określona wzorem f(x)=34 +5
należą do przedziału (−1;35}
4. Funkcje f i g określone są wzorami f(x)=−3x+14 i g(x)=12x−7 Dla jakiego argumentu obie
funkcje przyjmują tę samą wartość?
5. Wykaż że jeśli funkcja f jest funkcją liniową to dla dowolnego argumentu x0 liczba
f(x0=1)−f(x0) jest taka sama
6. Podaj przykłady dwóch funkcji liniowych których wykresy przecinają się w punkcjie (2,6)
takich że jedna z nich jest funkcją malejącą a druga funkcją rosnącą i obie mają dodatnie
miejsca zerowe
7. Rowerzysta jechał z miejsowości Wielkie do oddalonej o 50km miejscowości Dolne. Po godzinie
był w połowie drogi i od tej chwili jechał z stałą predkością 20km/h.Odległość y (w km) jaka
dzieli rowerzystę od miejscowości dolne jest funkcją czasu x (w godz) liczonego od chwili
wyjazdu z miejsowości Wielkie. Jakim wzorem jest opisana ta funkcja?
27 mar 22:41