funkcje
Marta:
2. Koszty produkcji (w zł)w pewnej fabryce można opisać za pomocą funkcji liniowej f, w której
argumentem x jest liczba sztuk wyprodukowanego towaru. Jeśli wyprodukowanie tysiąca sztuk
towaru kosztuje 1200zł a wyprodukowanie 3000szt. towaru kosztuje 1600zł to ile kosztuje
wyprodukowanie 2500szt tego towaru?
3. Znajdź wszystkie argumenty dla których wartość funkcji określona wzorem f(x)=34 +5
należą do przedziału (−1;35}
4. Funkcje f i g określone są wzorami f(x)=−3x+14 i g(x)=12x−7 Dla jakiego argumentunobie
funkcje przyjmują tę samą wartość?
5. Wykaż że jeśli funkcja f jest funkcją liniową to dla dowolnego argumentu x0 liczba
f(x0=1)−f(x0) jest taka sama
6. Podaj przykłady dwóch funkcji liniowych których wykresy przecinają się w punkcjie (2,6)
takich że jedna z nich jest funkcją malejącą a druga funkcją rosnącą i obie mają dodatnie
miejsca zerowe
7. Rowerzysta jechał z miejsowości Wielkie do oddalonej o 50km miejscowości Dolne. Po godzinie
był w połowie drogi i od tej chwili jechał z stałą predkością 20km/h.Odległość y (w km) jaka
dzieli rowerzystę od miejscowości dolne jest funkcją czasu x (w godz) liczonego od chwili
wyjazdu z miejsowości Wielkie. Jakim wzorem jest opisana ta funkcja?
27 mar 22:35
ejendi:
2. 1200/1000=1,2 zł/szt
1600/3000=0,5333 zł/szt
nachylenie Δy/Δx= (1600−1200)/(3000−1000)=0,2
a=0,2
prosta przez punkt(1200,1000)
y−1000=0,2*(x−1200)
y=0,2x−240+1000
y=0,2x+760
sprawdzimy
dla 2500 sztuk y= 0,2*2500+1000=1500
dla 1000 sztuk y= 0,2*1000+1000=1200
4. tam gdzie się przetną (6,−4)
6. Jedna funkcja musi przecinać oś Ox w 0<x<2; ta będzie rosnąca (dla x=2 będzie funkcja stałą)
oraz druga 2<x< niesk, ta będzie malejąca
Wybierz takie punkty np.x1=1 i x2=5 i dwie proste przez dwa punkty
P1(1,0), P2(2,6) pierwsza i
P3(5,0), P4(2,6) druga
wzór:
(x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1)
S=50 km
V1=25/1h=25 km/h
czyli prędkości zmienił
v2=20 km/h
nie wzorem ale wzorami
wykresem będą dwie proste o różnym nachyleniu a1=v1; a2=v2
x1=1h
x2= 25/20=1,25 h
dla 0<=x<=1
y=−25x+50
sprawdz.
y(1)=−25+50=25
dla 1<x<=2,25
y=−20(x−1)+25
sprawdz
y(2,25)= −20*(2,25−1)+25=0
y(1)= −20*(1−1)+25=25
28 mar 10:45